Férfi nemzőképesség vizsgálata


A termékenységi kivizsgálások fontos és elengedhetetlen része a férfi partner nemzőképességének vizsgálata.

Pácienseink igényeinek és kényelmének figyelembevételével megteremtettük a lehetőséget arra, hogy a férfi nemzőképességi vizsgálatokat a legkorszerűbb labordiagnosztikai készülékekkel, hozott mintából már rendelőnkben is el tudjuk végezni. A vizsgálatokat szakképzett biológus végzi.

GYIK

Mikor indokolt a férfi partner termékenységi vizsgálata?

Ha rendszeres, fogamzásgátlás mentes szexuális együttlét mellett egy éven belül nem jön létre terhesség, akkor javasoljuk a férfi partner termékenységi vizsgálatát.

Hogyan történik a vizsgálat?

A férfi termékenységi vizsgálatot a laboratóriumba hozott ejakulátumból végezzük. Az eredmények nagy részét (spermiogram, HBA, MAR, In vitro sperm-cervical mucus contact) a minta leadásának napján (helyben), a DNS-fragmentációs és ROS teszteket egy héten belül biztosítjuk.

Mire kell figyelni a mintaadásnál?

A mintaadás fontos kitétele, hogy az ejakulátum vizsgálata 3-4 nap önmegtartóztatás után történjen. Ennek oka, hogy a szexuális együttlét utáni 1-2 napban a spermium koncentráció alacsonyabb, míg az 5 napnál hosszabb ejakuláció-mentes időszak esetén a kóros spermiumok aránya magasabb. Fontos továbbá ezen időszak alatt, hogy kerüljék a szaunázást, a forró fürdőt és a túlzott alkoholfogyasztást.

A mintát a patikában megvásárolt steril mintaadó pohárban a higiéniai szabályok betartásával kell leadni, amit testmelegen szükséges egy, maximum két órán belül rendelőnkbe eljuttatni.

Mit mutat a spermiogram?

Az ejakulátumot a szakember Makler-kamra segítségével mikroszkóposan, a következők figyelembevételével vizsgálja:

  • Spermatérfogat
  • A spermiumok alakja (morfológiai vizsgálat)
  • A spermiumok koncentrációja
  • A spermiumok mozgásképessége
  • Spermiumszám
  • Az ondó pH-ja, általános állaga, elfolyósodási ideje

Mit mér a HBA teszt?

A HBA-teszt (Sperm-Hyaluronan Binding Assay) a friss ejakulátumban lévő érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező, vagyis a jó termékenyítő képességű spermiumok arányát adja meg. 80%-os arány felett tekinthető a minta megfelelőnek.

Mit jelent a spermiumellenes antitest vizsgálat (MAR teszt)?

A MAR-tesztet (Mixed Antiglobulin Reaction) a spermiumellenes antitestek kimutatására használjuk. Az ASA (anti-sperm antibodies) vagyis a spermium-ellenes ellenanyagok jelenléte csökkenti a férfi nemzőképességet. A herék keringési rendszerében történő elzáródás, egyéb trauma, fertőzés, illetve autoimmun folyamatok vezetnek a spermium-ellenes ellenanyagok keletkezéséhez a férfiak nagyjából 8%-ánál. Ekkor az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját spermiumokat, ami azok pusztulásához vezet.

Mit jelent a ROS teszt? 

A férfi meddőség egyik komoly oka lehet a reaktív oxigéngyökök (Reactive Oxygen Species - ROS) felhalmozódása az ejakulátumban, amely a teszt segítségével kimutatható. Areaktív oxigéngyökök számos, a normális sejtműködéshez szükséges vegyülettel (fehérjék, lipidek, DNS) tudnak reakcióba lépni és azokat működésükben, szerkezetükben károsítják - így akár a hímivarsejtek mozgását és genetikai anyagát is. Okai lehetnek például a különböző gyulladásos folyamatok, környezeti hatások, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.

Mit mér az In vitro sperm-cervical mucus contact test?

Az In vitro sperm-cervical mucus contact test a PCT (Post coital) teszttel analógiában azt hivatott vizsgálni, hogy a női szervezet túlzott immunválaszt ad-e a spermiumok jelenlétére, illetve, hogy túl erős-e a hüvelyváladék spermiumokra gyakorolt szelekciós hatása. A teszt során specialistánk mikroszkópban figyeli meg, hogy a spermiumok hogyan viselkednek a méhnyak/hüvely nyálkahártyáról vett mintában.

Mit jelent a DNS fragmentációs teszt?

 A DNS fragmentációs teszt a spermiumok örökítőanyagának épségét mutatja meg: ha a spermiumok több, mint 30%-a fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken, illetve nő az első trimeszterben történő vetélés esélye is.

Miért fontos a sperma HPV vizsgálata?

A HPV (humán papilloma vírus) általában nem okoz tüneteket a férfiaknál, így a vírushordozó tudtán kívül is megfertőzheti szexuális partnerét.

Mai ismereteink szerint az anyai HPV fertőzés nincs hatással a baba fejlődésére és a terhesség természetes lefolyására, mert a várandósság folyamán nem kerül át a vírus a magzatba, így nem okoz fejlődési rendellenességet vagy koraszülést. Ugyanakkor a hüvelyi szülés során világra jövő baba légútja megfertőződhet a szülőcsatornában (papillomatosis). Ezért inszeminációs beavatkozás előtt minden esetben javasoljuk az ejakulátum HPV teszt elvégzését.

Szakemberünk

Végh Borbála
Rendelési idő

Keddenként: 1500-1700
Bellissa Medical, 1024 Budapest,
Retek u. 33-35. I. em. 4.

Időpontfoglalás
ONLINE
ONLINE

TELEFONON

+36-1-700-1086
hétköznap 9 és 20 óra között