Dietetika


A dietetika a helyes és célszerű táplálkozás tudománya.

Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusunk a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozást célzó tanácsok mellett a különböző betegségek gyógyítását előre mozdító, egyénre szabott diétás tanáccsal látja el a pácienseket.

A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi, valamint egyéb hasznos gyakorlati ismeretek birtokában állítja össze az egyén számára legideálisabb táplálkozási tervet. Segít az életmódváltásban, az egészségünk megőrzésében, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében. 

Súlyos betegség, kóros állapot esetén a kórtörténet, az egészségi állapot és a betegség lefolyását figyelembe véve állítja össze a páciensnek a személyre szóló életmód – és táplálkozási tervet.

Milyen esetben forduljunk dietetikushoz? 

Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:

  • Ismeretek bővítése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozást illetően 
  • Testsúly csökkentése
  • Testsúly növelése
  • Kismama étrend kialakítása
  • Nőgyógyászati betegségek támogatása táplálkozással 
  • Táplálék allergia és túlérzékenység esetén (pl. ételallergiaételintolerancialisztérzékenység)
  • Glutén okozta betegségek
  • Tejfogyasztás okozta panaszok (tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység, stb.)
  • A gyomor betegségei (pl. gyomorfekély)
  • Bélbetegségek (pl. Crohn betegségfekélyes vastagbélgyulladás)
  • Reflux betegség
  • Székrekedés
  • Cukorbetegség
  • Terhességi cukorbetegség 
  • Szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomásmagas koleszterinszint, infarktus)
  • Epebetegségek (epekő, epegyulladás)
  • Speciális diétákhoz (laktóz-, lisztérzékenység, cukorbetegség) étrend kialakítása
  • Teljes értékű vegetáriánus és vegán étrend kialakítása

A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza: 

  • egy előzetesen kitöltött több napos táplálkozási napló elemzése 
  • táplálkozási anamnézis felvétele 
  • A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába, táplálkozási terv kialakítása (ennek elősegítésére mintaétrend szükség szerinti alkalmazása)