Dietetika
A dietetika a helyes és célszerű táplálkozás tudománya.
Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusunk a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozást célzó tanácsok mellett a különböző betegségek gyógyítását előre mozdító, egyénre szabott diétás tanáccsal látja el a pácienseket.
A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi, valamint egyéb hasznos gyakorlati ismeretek birtokában állítja össze az egyén számára legideálisabb táplálkozási tervet. Segít az életmódváltásban, az egészségünk megőrzésében, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében.
Súlyos betegség, kóros állapot esetén a kórtörténet, az egészségi állapot és a betegség lefolyását figyelembe véve állítja össze a páciensnek a személyre szóló életmód – és táplálkozási tervet.
Milyen esetben forduljunk dietetikushoz?
Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:
- Ismeretek bővítése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozást illetően
- Testsúly csökkentése
- Testsúly növelése
- Kismama étrend kialakítása
- Nőgyógyászati betegségek támogatása táplálkozással
- Táplálék allergia és túlérzékenység esetén (pl. ételallergia, ételintolerancia, lisztérzékenység)
- Glutén okozta betegségek
- Tejfogyasztás okozta panaszok (tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység, stb.)
- A gyomor betegségei (pl. gyomorfekély)
- Bélbetegségek (pl. Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás)
- Reflux betegség
- Székrekedés
- Cukorbetegség
- Terhességi cukorbetegség
- Szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, infarktus)
- Epebetegségek (epekő, epegyulladás)
- Speciális diétákhoz (laktóz-, lisztérzékenység, cukorbetegség) étrend kialakítása
- Teljes értékű vegetáriánus és vegán étrend kialakítása
A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:
- egy előzetesen kitöltött több napos táplálkozási napló elemzése
- táplálkozási anamnézis felvétele
- A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába, táplálkozási terv kialakítása (ennek elősegítésére mintaétrend szükség szerinti alkalmazása)