GYIK


Gyakran ismételt nőgyógyászati témájú kérdések

A nőgyógyász válaszol

Témák: nőgyógyászati rákszűrés, teherbe esés, fogamzásgátlás, terhesség, abortusz, vetélés, hormonális változások, változókor, mellrák szűrése, férfi nemzőképesség, inszemináció

Mit jelent a rákszűrés során végezhető CINtecPLUS teszt?
A mintavételi eljárás nem különbözik a sejtkenet mintavételtől, tehát nem jár plusz kellemetlenséggel. Az alkalmazott biomarkerek segítségével pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart. Ennek terápiás következménye van: a teszt egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra (szövettani mintavétel) vagy sem. A gyermeket tervező nők esetében fontos ugyanis a méhszáj/méhnyak épsége a magzat egészséges kihordásához, így az ő esetükben különösen lényeges, hogy csak indokolt esetben történjen sebészeti beavatkozás. A MEDSERV+ teszt tehát nem csak azt mondja meg, hogy van-e hrHPV fertőzés (erre ugyanis más HPV tesztek is képesek), hanem a további vizsgálat alapján azt is pontosan meghatározza, hogy a tesztet követően mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek. A citológiai vizsgálat emellett segít kiszűrni azt a néhány százaléknyi esetet is, amikor a méhnyakrák kialakulásának hátterében nem a HPV fertőzés áll, erre ugyanis a nőgyógyászati citológiánál pontosabb vizsgálat egyelőre nincsen.

A barátommal védekezés nélkül voltunk együtt a ciklusom 6. napján.
Lehetséges-e, hogy teherbe estem?

A menstruációs ciklus bármely napján létrejöhet a megtermékenyülés, csak nem egyforma eséllyel. Legkönnyebben a ciklus közepén-a 14. nap tájékán lehetséges a fogantatás, de bármikor létrejöhet egy ún. szuperovuláció, azaz "soron kívüli" peteérés, ezért minden együttlét alkalmával ajánlatos a nem kívánt terhesség elleni védekezés.

Megszakításos közösüléssel védekezünk. Ez biztonságos védekezési módszer?
Tekintettel arra, hogy a magömlést megelőzően, az előváladékkal is juthatnak be hímivarsejtek a partnerbe, így nem tekinthető biztonságos módszernek.

Mit jelent a ciklus első napja?
A ciklus első napja a menstruációs vérzés első napját jelenti.

Mit jelent a terhességi kor?
Az utolsó menstruáció első napjától számítjuk a terhességi kort, amely így 2 héttel a fogantatás előttől számítandó.

2 éve próbálkozunk a teherbeeséssel, de nem sikerül. Milyen vizsgálatokat javasol?
A párja spermavizsgálata mellett első lépésként hormonális, peteérés- és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok jönnek szóba. Ezek eredményétől függően lehet megválasztani a szükséges kezelést. A további vizsgálatok lehetnek immunológiai vagy akár genetikai jellegűek is.

Méhkaparás után mennyi idő elteltével lehet uszodába menni és házaséletet élni?
Amennyiben a műtét szövődménymentesen zajlott, teljesen panaszmentes és a vérzése is megszűnt, úgy két hét elteltével.

Spontán vetélés után mennyi idő elteltével lehet ismét teherbe esni?
A műtétet követő mentsruáció után már lehet próbálkozni, hacsak nem valami olyan rendellenesség okozta a vetélést, amely az ismételt terhességet megelőzően kezelést igényel.

Félek, hogy a fogamzásgátló tablettától szőrös leszek és elhízok. Jogos ez az aggodalmam?
A napjainkban használatban lévő fogamzásgátló tabletták esetében nem kell ezektől a hatásoktól tartania.

Változókorba lépve gyakoriak a hőhullámaim, éjszaka nem tudok aludni és ingerlékeny is vagyok. Létezik kezelés, amellyel a panaszaim megszüntethetőek?
Hormonpótló kezeléssel a panaszok enyhíthetők és a hormonhiányból adódó hosszútávú következmények (csontritkulás, szív-érrendszeri betegségek) is mérsékelhetőek.

Fogamzásgátló tabletta szedése mellett csökkent a nemi vágyam. Mit tegyek?
Gyógyszerváltást javasolok, a más összetételű gyógyszerek közül kell megkeresni azt az Ön számára legmegfelelőbbet, amely mellett nem jelentkezik az említett probléma.

Milyen életkorban kell elkezdeni, és milyen gyakran javasolt rákszűrésre járni?
A szexuális élet megkezdésétől kezdve - amennyiben nincs panasz - évente egyszer javasolt a rákszűrés elvégzése.

Mit tehetek az emlőrák korai felismerése érdekében?
Napi rendszerességgel javasolt az emlő önvizsgálata, panaszmentesség esetén évente egyszer fiatalabb korban emlőultrahang, később mammográfiás vizsgálat végzendő.

Mikor indokolt a férfi partner termékenységi vizsgálata?
Ha rendszeres, fogamzásgátlás mentes szexuális együttlét mellett egy éven belül nem jön létre terhesség, akkor javasoljuk a férfi partner termékenységi vizsgálatát.

Hogyan történik a vizsgálat?
A férfi termékenységi vizsgálatot a laboratóriumba hozott ejakulátumból végezzük. Az eredmények nagy részét (spermiogram, HBA, MAR, In vitro sperm-cervical mucus contact) a minta leadásának napján (helyben), a DNS-fragmentációs és ROS teszteket egy héten belül biztosítjuk.

Mire kell figyelni a mintaadásnál?
A mintaadás fontos kitétele, hogy az ejakulátum vizsgálata 3-4 nap önmegtartóztatás után történjen. Ennek oka, hogy a szexuális együttlét utáni 1-2 napban a spermium koncentráció alacsonyabb, míg az 5 napnál hosszabb ejakuláció-mentes időszak esetén a kóros spermiumok aránya magasabb. Fontos továbbá ezen időszak alatt, hogy kerüljék a szaunázást, a forró fürdőt és a túlzott alkoholfogyasztást. A mintát a patikában megvásárolt steril mintaadó pohárban a higiéniai szabályok betartásával kell leadni, amit testmelegen szükséges egy, maximum két órán belül rendelőnkbe eljuttatni.

Mit mutat a spermiogram?
Az ejakulátumot a szakember Makler-kamra segítségével mikroszkóposan, a következők figyelembevételével vizsgálja:

  • Spermatérfogat
  • A spermiumok alakja (morfológiai vizsgálat)
  • A spermiumok koncentrációja
  • A spermiumok mozgásképessége
  • Spermiumszám
  • Az ondó pH-ja, általános állaga, elfolyósodási ideje

Mit mér a HBA teszt?
A HBA-teszt (Sperm-Hyaluronan Binding Assay) a friss ejakulátumban lévő érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező, vagyis a jó termékenyítő képességű spermiumok arányát adja meg. 80%-os arány felett tekinthető a minta megfelelőnek.

Mit jelent a spermiumellenes antitest vizsgálat (MAR teszt)?
A MAR-tesztet (Mixed Antiglobulin Reaction) a spermiumellenes antitestek kimutatására használjuk. Az ASA (anti-sperm antibodies) vagyis a spermium-ellenes ellenanyagok jelenléte csökkenti a férfi nemzőképességet. A herék keringési rendszerében történő elzáródás, egyéb trauma, fertőzés, illetve autoimmun folyamatok vezetnek a spermium-ellenes ellenanyagok keletkezéséhez a férfiak nagyjából 8%-ánál. Ekkor az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját spermiumokat, ami azok pusztulásához vezet.

Mit jelent a ROS teszt?
A férfi meddőség egyik komoly oka lehet a reaktív oxigéngyökök (Reactive Oxygen Species - ROS) felhalmozódása az ejakulátumban, amely a teszt segítségével kimutatható. A reaktív oxigéngyökök számos, a normális sejtműködéshez szükséges vegyülettel (fehérjék, lipidek, DNS) tudnak reakcióba lépni és azokat működésükben, szerkezetükben károsítják - így akár a hímivarsejtek mozgását és genetikai anyagát is. Okai lehetnek például a különböző gyulladásos folyamatok, környezeti hatások, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.

Mit mér az In vitro sperm-cervical mucus contact test?
Az In vitro sperm-cervical mucus contact test a PCT (Post coital) teszttel analógiában azt hivatott vizsgálni, hogy a női szervezet túlzott immunválaszt ad-e a spermiumok jelenlétére, illetve, hogy túl erős-e a hüvelyváladék spermiumokra gyakorolt szelekciós hatása. A teszt során specialistánk mikroszkópban figyeli meg, hogy a spermiumok hogyan viselkednek a méhnyakból vett nyákmintában.

Mit jelent a DNS fragmentációs teszt?
A DNS fragmentációs teszt a spermiumok örökítőanyagának épségét mutatja meg: ha a spermiumok több, mint 30%-a fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken, illetve nő az első trimeszterben történő vetélés esélye is.

Miért fontos a sperma HPV vizsgálata?
A HPV (humán papilloma vírus) általában nem okoz tüneteket a férfiaknál, így a vírushordozó tudtán kívül is megfertőzheti szexuális partnerét. Mai ismereteink szerint az anyai HPV fertőzés nincs hatással a baba fejlődésére és a terhesség természetes lefolyására, mert a várandósság folyamán nem kerül át a vírus a magzatba, így nem okoz fejlődési rendellenességet vagy koraszülést. Ugyanakkor a hüvelyi szülés során világra jövő baba légútja megfertőződhet a szülőcsatornában (papillomatosis). Ezért inszeminációs beavatkozás előtt minden esetben javasoljuk az ejakulátum HPV teszt elvégzését.

Hogyan zajlik az inszeminációs kezelés?
A ciklus 1-2.napján végzett ultrahang vizsgálatot követően szükség esetén gyógyszeres kezelést indítunk, majd ciklus monitorizálást végzünk. Amikor az ultrahang vizsgálattal megfelelő tüszőméretet és nyálkahártya vastagságot detektálunk, injekciós ovulatio inductiot (tüszőrepesztést) végzünk és másnap végezhető az inszemináció. Ennek során a biológus kolléganő laboratóriumi körülmények között a friss, hozott ejakulátumból elkészíti a behelyezésre alkalmas koncentrátumot. Ennek a kis mennyiségű mintának a méhüregbe való felhelyezése nem jár fájdalommal. Az eljárás során egy nagyon vékony katéterrel juttatjuk a helyére a koncentrátumot, majd pici pihenés után már folytatódhat is a nap!